Pojke med armar i kors

Vad är oro/ångest?

Man kan säga att rädsla - oro - ångest är en beskrivning av olika grader av samma känsla.

Reaktioner i kroppen vid ångest

ångest i kroppen.jpg

Ibland kan man bli väldigt rädd, på ett sätt som inte liknar vanlig rädsla. Det som är annorlunda med den rädslan är att den är starkare, att man känner av den i hela kroppen; hjärtat slår fort och hårt, man andas mycket snabbare än vanligt, man blir svettig. Samtidigt kan det kännas som att något trycker över magen eller bröstet och det känns svårt att få luft
Man kan bli yr i huvudet och känna sig darrig, ibland så mycket att man mår illa och vill kräkas. 
Det kan också kännas som att små nålar sticks in i händerna eller fötterna. Man kan få ont i huvudet

och se prickar framför ögonen, eller så kan det bli som om man håller en strut framför ögonen så att man bara ser litegrand av allt (tunnelseende). En del människor känner av flera av de här sakerna eller t o m alla, medan andra bara känner några.

Ångest är inte farligt men kan vara mycket obehagligt.

radsla-angest-1.png
Man kan säga att kroppen har ett "larmsystem" som ska göra oss starka, snabba och vaksamma, för att vi snabbt ska kunna fly undan eller "slåss för livet" vid verkliga faror, som farliga djur, då vi blir jagade, eller hotade till livet på något sätt. Men det "larmsystemet" kan inte skilja på en verklig fara, eller något som vi bara "upplever och tänker" är farligt, eller obehagligt.. När vi upplever stark rädsla så sätter "larmsystemet"igång...

Undviker situationer

Sociala-situationer.png

Om man har känt ångest i en viss situation så kan man bli rädd för att det ska hända igen , och därför låter man bli att göra just den saken, man undviker den. Till slut kan det bli så att man har känt ångest på så många olika ställen, att man inte vågar göra någonting eller mycket lite av allt det man har gjort förr. Man håller sig hemma eller rör sig bara på de ställen där man känner sig helt säker. En del går dessutom runt och är rädda för att ångesten ska komma när som helst, och kan därför aldrig känna sig lugna.

Säkerhetsbeteenden

Gömma-sig.png

I vissa fall kanske man ändå gör sådana saker som man oftast låter bli, men man gör dem bara på vissa villkor. T.ex. går man på stan bara om någon som man känner är med, eller är med och leker om man får springa långsamt eller tittar på teve om man har favorit filten på sig, annars är man helt säker på att den där starka rädslan kommer att överfalla en. Detta kallas säkerhetsbeteenden och är en viktig del att identifiera och även där stegvis träna på att klara sig utan.

Läs mer om varför har man ångest

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.