Har migrän, så rädd att få det igen.
Fråga
Jag är så himla rädd för att få migrän för jag har jättegrov migrän vad ska jag göra vill ha hjälp nu
Svar
Hej, tack för ditt brev.
Du skickade flera gånger, svara på en.
Migrän är en fysisk diagnos och en vanlig form av huvudvärk som uppstår periodvis i mer eller mindre kraftiga attacker. Besvären brukar utlösas av så kallade triggerfaktorer som stress, sömnbrist och kraftig fysisk eller psykisk ansträngning. Starka sinnesintryck eller vissa livsmedel kan också utlösa ett anfall. Ibland har migrän kopplingar till hormonförändringar i samband med exempelvis mens.
Migrän brukar delas in i två typer – med eller utan aura. Aura innebär att du upplever synfältsbortfall eller ljusfenomen i dina ögon i samband med migrän. Symptomen kan ibland vara en sorts förvarning om att ett migränanfall är på väg.
Migrän börjar ofta under tonåren, men även yngre barn kan få migrän. Vissa har bara besvär med migrän i ungdomsåren. Om besvären kvarstår eller uppstår i vuxen ålder kan anfallen bli kraftigare under ett antal år för att sedan avta eller försvinna helt med stigande ålder.
Läs mera om migrän på 1177 Migrän - 1177
Du har fått konstaterat att du har migrän, och behöver ha kontakt med den läkare som satte diagnosen. Det finns olika mediciner att ta för att lindra ett "anfall". Och man behöver prova ut vad som fungerar för dig.
Det är också en stor del i behandlingen att lära sig mera om hur just DIN migrän fungerar och vad som triggar den. Kanske skriva en "migrändagbok" .
"Kropp och knopp" hänger ihop, och en stor sårbarhet vid migrän är just stress och ångest, det du känner nu i din rädsla att få en attack. (vilket är fullt förståeligt, det är mycket smärtsamt och obehagligt) Det blir en ond cirkel där du "går omkring" och oroar dig, spänner dig, har allt "fokus på faran dvs, huvudet, andas ytligt och snabbt med mera, som man GÖR vid oro/ångest, och detta kan göra dig mera sårbar för migränattacker. Du kanske har svårt att sova eller äta, eller inte klarar att delta i fysiska aktiviteter, sådant som kan "förebygga" migrän.
Du kan behöva jobba på att använda tekniker för att göra "tvärt emot" då du blir rädd/orolig, slappna av, andas lugnt, skifta fokus och vara i nuet i till exempel det du GÖR, fokus på dina sinnen, syn, hörsel, känsel, lukt smak. (mindfulness)
Denna webbsida handlar om olika former av psykisk ohälsa och vad man kan göra för att hantera den, till exempel stress Snorkel - Vad är stress? och ångest Snorkel - Vad är oro/ångest? Läs också under VAD GÖRA.
Du kan ha hjälp av Snorkels olika verktyg, som till exempel våra Appar.
Snorkelövning, med olika instruktioner och röstövningar för att hantera oro, slappna av och vara i nuet- mindfulness, medveten närvaro.
(läs mera och träna mindfulness även här Snorkel - Mindfulness )
Skills Uppsala Snorkel reglera känslor, använd kod x330, Handlar om känslor, varför vi har dem och beteenden som är kopplat till olika känslor, samt övningar i att stanna upp, och reglera starka känslor.
Beteendecoach- lära känna dig själv och dina reaktioner. Situationer, tankar, känslor och det som händer i kroppen påverkar varandra och det vi sedan GÖR. Detta beteende ger konsekvenser på kort och lång sikt. Till exempel om man har allt fokus på att "känna efter" hur det känns i huvudet hela tiden, just för att man är så rädd för att få ett migränanfall, man kanske spänner sig, andas ytligt, försöker "vara stilla" "kollar av" hela tiden, med mera. Detta kanske gör att man är mera lugn på kort sikt, men på lång sikt innebär det kanske en ÖKAD risk för migrän, och att livet blir väldigt begränsat, bara fokus på migrän, man har svårt att slappna av och tänka på annat och faktiskt "njuta" av all den tiden man INTE har migrän.
Hänger du med?
Hoppas du har stöd av din familj, att ni kan träna till exempel mindfulness, avslappning och lugn andning tillsammans, och ha fokus på positiva aktiviteter som ger di balans i livet.
Kram från Snorkel