Sorg över att storebror sitter i fängelse
Fråga
Hej! Jag undrar hur man slutar att känna sorg för sin storebror som sitter i Fängelse? Det är sjukt jobbigt
Svar
Hej, tack för ditt brev,
Att känna sorg över jobbiga saker som hänt en närstående, i ditt fall en kär storebror kan sitta i länge. Någon som du kanske sett upp till, haft som förebild, kanske har ni många kära minnen då ni varit tillsammans och nu har han "försvunnit".
Nu är det inte så att din bror försvunnit för alltid, men han har försvunnit ur ditt liv och din vardag, ni kan inte alls umgås och träffas som förr. Det kanske finns en stor oro hos dig över varför han sitter i fängelse, vad som hänt, hur länge kommer han att sitta fängslad, vad händer när han kommer ut med mera.
Du kanske har många funderingar som du inte får svar på eller inte har någon att prata med om hur du mår i detta.
Att mista en närstående är nästan alltid en stor tragedi och sorg, en sorg som kan sitta i mycket länge, kanske för alltid. Åtminstone i vissa situationer där man blir påmind om den man saknar, och det är nästan samma sak om en närstående försvinner på det sätt man gör när man sitter i fängelse.
Det är naturligt och man ska tillåta sig själv att vara ledsen ibland och sörja, saker och ting blev inte alls som du tänkte dig, och det kanske blev som en chock när din bror "försvann".
När det händer något stort, svårt och som påverkar ens liv mycket är det inte ovanligt att man förändras till viss del. Man kan bli mera ”inåtvänd” inte lika glad, se livet på ett ”annat sätt”.
Förtroendet till sin bror kanske får sig en rejäl törn, du kanske känner ilska och besvikelse.
Man kan bli mera rädd att "förlora" någon annan närstående, känna sig "sviken" mm. Det blir ju ett ”brutalt” uppvaknande hur sårbara vi människor är, att livet kan vara både orättvist och svårt. Det är inte konstigt att man är ”märkt” under en lång period av en traumatisk upplevelse.
Som det är när ett syskon "försvinner" och hamnar i fängelse. Traumatisk och påverkar hela familjen, länge.
Det blir liksom att ”börja om” Tiden före och efter.
Man måste få sörja, sakna, och ”vara låg” ibland.
Att prata om det som hänt, ställa alla frågor och funderingar, kanske skriva ett brev till den man saknar kan vara sätt att hantera sin sorg och saknad.
Det kan också kännas bra att prata med någon som har varit i samma situation, som vet ungefär hur det känns, och vilka tankar och känslor som väcks. Kommunen brukar ordna grupper för ungdomar i sorg. Kolla med elevhälsan på din skola om du tror att det kan vara något för dig.
Så alltså tillåta sig att vara nedstämd, sörja, ibland, men även att gå vidare, leva, ha kul och må bra. Balans i livet och inte BARA känna sorg och saknad.
(läs mera om livsbalans Snorkel - Livsbalans )
Det är dock viktigt att inte fastna i sin sorg, utan att gå vidare och hitta andra meningsfulla saker i livet.
Det betyder inte att man har glömt bort den man saknar.
Göra saker man blir glad av, något som man har tyckt varit roligt tidigare eller hitta nya saker.
Titta gärna på hemsidan under "Vad göra..?" När man är ledsen är ointresserad och inget känns roligt. Snorkel - Ledsen och nedstämd
Det tar tid med sorg, låt det ta tid. Hur sorgen ser ut och vad man gör för att minska den är så olika för olika människor. Hoppas att du hittar ett sätt som känns bra för dig.
Denna webbsida, Snorkel, och vidhängande appar
Skills Uppsala Snorkel reglera känslor (kod x330) handlar om känslor, varför vi har dem, och beteenden som hänger ihop med känslor. Samt hur man kan reglera, minska, känslor som ställer till problem. Som till exempel att man fastnar i grubblerier då man ska ha kul med kompisar..
Snorkelövning, med olika röstövningar och instruktioner.
Innehåller information vid olika former av psykisk ohälsa, samt övningar för att bryta dem, minska ångest och må bättre i stunden genom att till exempel minska negativa tankar, grubblerier, nedstämdhet och oro/ångest.
Tipsar om medveten närvaro, som handlar om att styra fokus och uppmärksamhet, styra den till ”här och nu” istället för att fastna i till exempel negativa tankar och grubblerier. Det som hänt har hänt, och framtiden vet vi inget om. Det vi kan påverka är NUET.
Det finns mycket information, filmer och övningar om medveten närvaro, mindfulness både på webbsida och i appen Snorkelövning.
Prova också appen Beteendecoach, se en kedja av händelser. Lär känna dig själv och bli mera medveten om hur olika situationer, tankar, känslor, reaktioner i kroppen och det du sedan GÖR, påverkar och ger konsekvenser på kort och lång sikt.
Beteendeanalys finns även på webben, se instruktionsfilmen, läs info, kolla målsättningar, färdiga kedjor, alternativa beteenden med mera, så förstår du mera var det handlar om.
Fundera också på om du behöver någon att bolla och prata med om all din sorg, berätta för dina föräldrar. Du kanske behöver hjälp från elevhälsan eller Vårdcentralen/ första linjen mottagning.
Du är i ett "krisläge" just nu, och du behöver hitta strategier för att ”gå vidare”.
Ni kan verkligen behöva stöd av varandra i familjen så berätta för dem hur du mår och känner.
Läs mera på webbsidan, det finns mycket Information.
Läs också andras frågor/svar i frågelådan om du vill, under de 12 olika rubrikerna.
Skriv igen i frågelådan om du vill.
Kram Snorkel