Grov Klaustrofobi

Fråga

jag har en grov klaustrofobi

Svar

Hej, tack för ditt mail.

Klaustrofobi, är som mycket av våra andra ”ångestdiagnoser” förståeligt och något som gjort att vi överlevt som människor under vår utveckling genom miljontals år.

Det var mycket viktigt för överlevnad att vi var vaksamma, beredda och skyddade oss från olika faror som horade vårt liv och existens. T.ex. då om vi blev instängda, fastnade i en grotta utan väg ut.

Det samma gäller t.ex. kräkfobi- hur viktigt det var att vi uppmärksammade om kom ihåg när man själv eller någon annan ätit giftiga växter eller d.y och blivit sjuka. Höjdskräck, djur orm och insektsfobi, social ångest- risken att bli utstött ur gruppen var direkt livsfarligt, ingen överlevde på savannen på egen hand.

 

Vi hade och har därför ett ”inbyggt larmsystem” som scannar av och varnar för faror, det sker nästan automatiskt om man BLIVIT rädd för något, då larmar det vid minsta risk för att faran sker igen.

Larmsystemet i hjärnan sätter igång en mängd reaktioner och fysiologiska symtom i kroppen, för att förbereda oss för att fly eller slåss mot faran.

Hjärtat pumpar blod ut i musklerna för att göra oss snabba och starka, andningen blir ytlig och snabb för att syresätta blodet, puls och blodtrycket stiger, musklerna spänns och blir ”beredda på att agera”, vi får tunnelseende för att ha fullt fokus på faran, svettningar, yrsel är sekundära konsekvenser av hög koldioxidhalt i blodet på grund av hyperventilering mm. (läs mera om ångest och fysiologiska reaktioner på webbsidan)

Även idag är detta larmsystem livsviktigt, man måste reagera starkt och snabbt vid en fara, hot mot vårt liv, inte stå och fundera och tänka på ”hur gör jag nu då”.. När en bil rusar emot oss på fel sida av vägen, en ilsken björn jagar oss, eller vi påkommer en inbrottstjuv.

Problemet är att vår hjärna inte kan skilja på en verklig fara och en fara som bara finns i våra tankar, föreställningar, i vårat huvud. Har det blivit en ”inlärd rädsla” dvs vi har tidigare blivit skrämda, så larmar det lätt vid minsta tanke på att det kan ske igen.

Rädsla är inte alls logisk, är man lugn och trygg så kan man se att det inte är farligt, men i situationen, då man ”triggar igång” sin rädsla, så är larmet i full gång igen.

Klaustrofobi är medicinskt definierat som en ångeststörning. Det handlar om en rädsla för fångenskap, små utrymmen och en oförmåga att ta sig från situationen eller platsen.

Leder till kraftig ångest-panikattacker och att man undviker, flyr ifrån och hela tiden kollar av och har fokus på eventuella sådana händelser.

För att hantera sin ångest, och som vid all annan typ av ångest, så finns olika strategier för att hantera, minska ångesten, istället för att spänna sig, börja hyperventilera och ”trigga igång” ytterligare ångest Jobba med andning och avslappning. Använda medveten närvaro för att återfå kontakt med frontalloberna i hjärnan och logiskt tänkande, dvs se att det EGENTLIGEN inte är någon fara.

Istället för att tänka ångesttankar, fly, undvika och kontrollera, jobbar man med medveten närvaro, minska kontrollerande genom att skifta fokus-fokus på annat, och stegvis närmande, d.v.s. i steg göra de saker man är rädd för, som triggat ångest. Lära sig klara av/hantera, så att det sker en ”nyinlärning” i hjärnan som innebär att larmet INTE BEHÖVER kicka igång, i.o.m. att man kan och klarar.

Jag vet inte hur gammal du är, var du bor eller om du fått någon hjälp/behandling för din ångest. Läs mera på denna webbsida om ångest och vad man kan göra.

Testa fördelar/nackdelar med att ”ha det som du har det” och ”ta tag i problemet”.

Prova målsättning, ”var är jag nu och vart vill jag nå”, Steg för steg träning samt olika verktyg för att träna på att hantera din ångest som känsloreglerings appen Skills Uppsala Snorkel reglera känsla (använd kod X330 gör sedan ditt eget lösenord) appen Snorkelövning med krisfärdigheter och andning, avslappning och medveten närvaroövningar.

Du kan också testa beteendeanalys, för att bättre förstå hur du tänker känner och gör i situationer som triggar din ångest, samt fundera kring alternativa beteenden, vad behöver du träna på att göra istället.

 

Du skrev ingen direkt fråga, men hoppas att svaret ändå kan vara till viss hjälp för dig.

Skriv i frågelådan igen om du vill och berätta mera. Kram Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.