Behöver hjälp psykiskt, men ingen får veta om det.

Fråga

Jag behöver hjälp psykiskt. Men jag vet inte hur jag ska göra för min familj får inte veta om det ingen annan heller.

Svar

Hej, tack för ditt mail.

Att må dåligt psykiskt, vara ledsen, deprimerad, ångestfylld eller rädd mm, påverkar en person väldigt mycket.

Man behöver kanske kunskap och förstå vad som händer, hjälp med förändringar i miljön, strategier för att må bättre igen och strategier för att hantera ångest och starka känslor, ibland behövs medicin.

Man behöver också stöd och förståelse från familj och omgivning, då det kan innebära att man inte orkar, klarar, hinner med mm, saker i sitt liv, kanske behöver göra anpassningar i livet, t.ex i skolan.

 

Du mår psykiskt dåligt, men skriver inte något om på vilket sätt, men du känner att du behöver hjälp. Du vill ha hjälp utan att din familj eller någon annan får veta.

Du skriver inte varför, hur du tänker, varför får ingen veta?

Jag vet inte hur gammal du är, är du under 18 år och det handlar om en första kontakt med BUP, så är det lite knepigare, man anses vara ”barn” och är ju omyndig, dvs föräldrar har vårdnadsplikt och ansvar.

Inom psykiatrin och vården är det så också, att vårdpersonal har anmälningsplikt (även inom kommunen) OM det på något sätt är så att man misstänker att barn/unga ”far illa” blir utsatta eller lever i en utsatt livssituation (våld, droger, missförhållanden mm egen eller familjen) så måste man göra en orosanmälan, dvs larma om detta för att ge barnet hjälp, stoppa utsattheten etc.

Det handlar ju om att skydda och hjälpa ett barn/en ungdom.

Då det gäller samtal hos någon från elevhälsan, skolkurator, skolpsykolog, skolsköterska, (och även vårdpersonal) så har de också anmälningsplikt, och plikt att rapportera till föräldrar om det t.ex. är ”fara för eget eller annans liv” dvs om man har självmordstankar, svälter eller på annat sätt skadar sig själv, eller t.ex. tvångstankar om att skada någon annan.

Om det så att säga, gäller lätt/medelsvår psykisk ohälsa så finns det ingen anledning att rapportera till föräldrar.

Kolla med elevhälsan på din skola om vad som gäller.

 

Ungdomsmottagningar i landet är också ”öppnare” till att man får ha kontakt och samtal/hjälpinsatser utan vårdnadshavares vetskap.

Kontakta närmaste ungdomsmottagning så får du mera information, det finns också  www.umo.se

en ungdomsmottagning på nätet.

 

Skulle du kunna berätta för någon från elevhälsan, om hur du mår och har det, och sedan kan ni hjälpas åt att berätta för dina föräldrar?

Så att de verkligen förstår hur du mår och kan stötta dig?

Det finns också ett antal appar, med t.ex. psykologkontakt via nätet, du har säkert sett dem, där är jag mera osäker vad som gäller då man är under 18 år. Är man över så är det inga problem.

 

Denna webbsida, med tillhörande appar, är ”tidig upptäckt tidiga insatser” hjälp till självhjälp, information och strategier VAD ÄR och VAD GÖRA vid olika former av psykisk ohälsa.

Du kanske kan hitta information på denna sida, som passar in på hur du mår, och hur det blir för dig.

I frågelåda kan du också läsa andras frågor och svar om psykisk ohälsa och om vad man kan göra för att må bättre.

Våra appar Snorkelövning röstövningar och information,

och appen Skills Uppsala, snorkel reglera känsla (använd kod X330 och gör sedan ett eget enkelt lösenord) den handlar om känslor, vilka vi har, varför, beteenden som kopplas till känslan och så då träning i att reglera en stark känsla som ställer till problem, man GÖR saker på grund av den starka känslan, som blir problem.

På webbsidan, startsidan, finns något som heter beteendeanalys, som handlar om problembeteenden och mönster man fastnar i, man lär sig att se konsekvenser på kort och lång sikt, tankar, känslor och sårbarhet.

 

Skriv gärna igen i frågelådan om du vill, berätta mera om på vilket sätt du inte mår bra och hur det blir för dig. Här är man ”anonym”.

Det är svårt at nu ge några konkreta råd, då du inte skrivit något om vad det handlar om.

Sköt om dig, kram från Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.