När ska man söka hjälp mot psykisk ohälsa och depression.
Fråga
När är det dags att söka hjälp mot psykisk ohälsa och depression?
Svar
Hej, tack för ditt brev.
Du undrar när det är dags att söka hjälp för depression och psykisk ohälsa. Om du misstänker att du har en depression ska du inte vänta med att söka hjälp, och om du har tankar på att inte vilja leva ska man kontakta en akutmottagning för snabb hjälp och bedömning. (läs mera om nedstämdhet och tankar på att inte vilja leva här)
Snorkel - Tankar på att inte vilja leva
Det finns hjälp och insatser på flera olika nivåer, precis som vid fysiska symtom, man gör en bedömning och insatser sker utifrån behov och grad av fysisk eller psykisk ohälsa. Då man mår psykiskt dåligt så finns elevvården på skolan, ungdomsmottagningar, första linjen mottagningar, vårdcentral, och psykiatriska öppenvårdsmottagningar för barn, unga vuxna och vuxna. Och är tillståndet akut så finns akutmottagningar.
När du söker vård för depression får du träffa en vårdpersonal. Det kan till exempel vara en läkare, sjuksköterska, kurator eller en psykolog. Du får svara på frågor om hur du mår. Du kan också bli undersökt och få lämna prover.
Tillsammans med vårdpersonalen kan du prata om vilken typ av behandling du kan få. Det är viktigt att du är med och bestämmer. Är man under 18 år så ska vårdnadshavare vara med vid besöket.
Du kan till exempel få hjälp att ändra på dina vanor för att må bättre. Du kan få prata med någon som kan hjälpa dig och ge dig stöd, lära dig olika strategier för att må bättre. Det finns även medicin som kan hjälpa.
Om du känner att du inte mår bra, har provat att använda strategier för att må bättre men att du inte klarar det på egen hand, så ska du be om hjälp. Kanske i första hand att du pratar med dina föräldrar och att ni kontaktar elevvården på din skola eller första linjen mottagning/ vårdcentral.
Denna webbsida www.snorkel.se är öppen för alla oavsett var man bor, men det är Bup Uppsalas preventiva insatser för unga med psykisk ohälsa. "hjälp till självhjälp", med information "vad är" och "vad göra" vid olika former av psykisk ohälsa.
Det finns också för närvarande 2 appar, (en tredje är på väg)
Snorkelövning med information och olika inspelade röstövningar i till exempel avslappning, medveten närvaro och andningsövningar.
Skills Uppsala Snorkel reglera känslor (använd kod x330) handlar om känslor, varför vi har dem, och övningar i att reglera känslor som blir allt för starka.
Läs mera på denna webbsida om olika former av psykisk ohälsa, visa också dina föräldrar så ni lättare kan prata om hur det blir för dig.
Läs också andras frågor och svar i frågelådan under de 11 olika kategorierna.
Många tycker att det är svårt att beskriva hur man mår, vad man tänker och känner, vad man gör och vilka konsekvenser det får. Till hjälp kan man prova
beteendeanalys som finns på Snorkels startsida. www.snorkel.se
"se en kedja av händelser" förstå varför jag gör som jag gör och hur jag kan göra annorlunda". Se instruktionsfilmen, läs informationen, se färdiga exempelkedjor och alternativa beteenden, så förstår du mera. Prova att göra egna kedjor med just dina problembeteenden. Kanske undvikande eller passivitet, som är vanligt vid nedstämdhet.
Skriv gärna igen i frågelådan, berätta mera om hur det ser ut i ditt liv, med skola/jobb, kompisar, familj och fritid/intressen. Hur ser det ut med din livsbalans, vad som ger och vad som tar energi, lust och glädje. Snorkel - Livsbalans
Kram från Snorkel