Mår jättedåligt, vad kan jag göra.

Fråga

Jag mår jätte dåligt och har kommit på det själv efter ett långt tag men jag vet inte vad jag ska göra.

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Jag vet inte hur gammal du är eller var du bor.

Du skriver att du mår jättedåligt, och att du själv kommit på det efter lång tid, men inte vet vad du kan/ska göra.

 Du skriver inget om på vilket sätt du inte mår bra, nedstämdhet, ångest, oro, med mera. Du har ”kommit på det” Har du berättat för någon hur du mår?

Du har hittat denna webbsida, en bra början. Kan du inte läsa mera på webbsidan, om att vara nedstämd, om livsbalans, ångest, negativa tankar mm och om vad man kan göra.

 

Denna webbsida bygger på information om tidiga insatser vid olika former av psykisk ohälsa. Du kan också läsa andras frågor/svar i frågelådan, det finns 11 olika rubriker.

Du kan också prova BETEENDEANALYS, finns på startsidan, för se mönster och hur du fastnar i beteenden som känns skönt eller bra på kort sikt, men blir negativt på lång sikt.

Hur ser dina tankar ut, dina känslor, i vilka situationer, vad GÖR du då, vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt, vilken sårbarhet har du, och vad skulle du behöva för att förändra..??

 

Sedan är kanske nästa steg att just kunna berätta, beskriva, och då kan du också använda denna sida för att ta hjälp, berätta och beskriva så att du får hjälp om du behöver, att din omgivning förstår dig och hur du mår.

När, hur, och vem kan du berätta för och få hjälp av, fundera på det, var lite förberedd, kanske skriv ner, ta hjälp av ett brev eller mail och läs tillsammans på denna webbsida.

 

När man är nedstämd/deprimerad behöver man vuxna i sin omgivning som förstår och som kan hjälpa en. Ni behöver fundera på om ni kan behöva hjälp från elevhälsa, ungdomsmottagning eller från psykiatrin Bup eller unga vuxna, beroende på hur gammal du är.

 

På denna webbsida och i vidhängande appar, finns många olika ”verktyg” för att kunna må bättre igen.

Beteendeaktivering, hantera ångest, medveten närvaro, andning och avslappning, balans i livet, m.m.

Läs mera och prova våra övningar.

Appen Snorkelövning innehåller många röstövningar och instruktioner att använda i svåra situationer.

Appen Skills Uppsala Snorkel reglera känsla (använd kod X330), handlar om känslor, varför man har dem och hur man kan träna på att reglera en stark känsla som blir problem för en.

 

Skriv gärna igen till frågelådan om du vill, berätta mera om på vilket sätt du inte mår bra, i vilka situationer, hur det blir för dig. Dina tankar och känslor.

Kram från Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.